W dniu 30 listopada 2022 roku odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Kuchnia myśliwska” w Zespole Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu – Dyrektorem Szkoły jest Pani mgr Ewelina KOWAŚ.
Cel konkursu:
-
- Wdrażanie i kreowanie nowatorskich wartości kulinarnych poprzez bezpośrednie działania z młodzieżą jako odbiorcą pełnowartościowego produktu jakim jest dziczyzna.
- Rozwijanie uzdolnień twórczych i doskonalenie umiejętności kulinarnych.
- Aktywizacja młodzieży w środowiskach szkolnych.
- Zachęcanie uczniów do prezentacji swoich dokonań oraz reprezentowanie swojej szkoły.
- Promowanie stylu zdrowego odżywiania.
- Promocja potraw z dziczyzny, a konkretnie nabywanie umiejętności w przygotowywaniu dań na bazie głównego produktu, którym będzie polędwica.
- Konkurs skierowany jest do szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych województwa opolskiego, mających w swoim zakresie nauczania klasy o profilu gastronomicznym.
Konkurs został przeprowadzony w profesjonalnych warunkach. Szkoła wyposażona była w nowoczesną pracownię gastronomiczną i najwyższej jakości sprzęt kuchenny. W wydarzeniu kulinarnym wzięło udział sześć szkół z województwa opolskiego, uczących w swoich placówkach uczniów o profilu gastronomicznym.
Szkoły biorące udział w wydarzeniu:
- Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich z Kędzierzyna-Koźla, opiekun Pan mgr inż. Marcin Żaczek, uczennice: Jagoda Furman, Wiktoria Rojczyk
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich, opiekun Pani dr Katarzyna Krępa-Stefaniak, uczniowie: Mateusz Gralka, Natalia Ścibor
- Zespół Szkół Zawodowych nr 4 z Opola, opiekun Pani mgr Agnieszka Świczewska-Koss, uczniowie: Julia Lukasek i Karolina Lisowska
- Zespół Szkół Rolniczych z Prudnika, opiekun Pani mgr Agnieszka Chudy uczniowie: Milena Niewiadomska i Nikola Jakubowska
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach, opiekun Pani mgr inż. Elżbieta Juszczak uczniowie: Alicja Klag, Lena Sabina
- Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie, opiekun Pani mgr Agnieszka Wojtowicz, uczniowie: Zuzanna Prościak, Alexsandra Buczek
Młodzież gotowała i przygotowała polędwiczki z daniela w sosie kurkowym w asyście kaszy gryczanej pod bacznym okiem szefa Adama. Dowolność młodym kucharzom pozostawiono w kwestii dekoracji i sposobu podania dania na dwóch jednakowych talerzach. Kucharz, mistrz w codziennych zmaganiach kulinarnych gotuje w województwie poznańskim i specjalizuje się w zakresie kuchni staropolskiej, co wiemy, że mocnym filarem tej kuchni jest bardzo rozbudowana tradycja myślistwa, opierająca się na mięsach zwierzyny łownej i ptactwa.
Szef Kuchni przygotował dla uczestników konkursu (młodzieży) niespodziankę w postaci osobiście przygotowanej mieszkanki 12 ziół wyselekcjonowanej podczas wieloletniej pracy w kuchni. Młodzi przyszli kucharze i restauratorzy zabrali ze sobą do domów i szkół po słoiczku ziół szefa.
Udział uczniów, opiekunów w warsztatach i konkursach kulinarnych z pewnością wzbudzono ciekawość wspaniałą kuchnią myśliwską wśród młodzieży, nauczycieli i zaproszonych gości osób niebędących związanych z łowiectwem.
Uroczystość swoją obecnością zaszczycili z ramienia Polskiego Związku Łowieckiego:
- Kol. Zdzisław Dzwonnik Członek Naczelnej Rady Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego w Warszawie
- Kol. Dominika Bernacka-Adamczyk Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Opolu
- Kol. Zdzisław Sadowski Członek Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego w Opolu
- Kol. Arkadiusz Hnyluch Członek Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego w Opolu
- Organizator Kol. Iwona Antosz Przewodnicząca Komisji Edukacji i Kultury Łowieckiej przy Zarządzie Okręgowym Polskiego Związku Łowieckiego w Opolu
Sygnaliści : - Pani Karina Halupczok, Kol. Mariusz Kowalczyk, sygnaliści myśliwscy.
Wydarzenie uświetnili swoją obecnością Dyrektor Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich z Panią mgr Eweliną Kowaś.
Powiat kędzierzyńsko – kozielski reprezentowała Pani Kierownik Wydziału Oświaty Aurelia Stępień i Wicestarosta Pan Józef Gisman.
Informacje i wiadomości o kulinarnym wydarzeniu rozeszły się w mediach lokalnych. Miłe słowa na temat organizacji przebiegu wydarzeń (warsztaty i konkurs kulinarny) można przeczytać na stronach internetowych, Instagramie i FB szkół uczestniczących w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia myśliwska”.
Nie obyło się również bez pamiątkowego zdjęcia uwieczniającego miłe i interesujące spotkanie.
Dziękujemy i do zobaczenia.
„Darz Bór”