8 listopada br. w Europejskim Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania Komisja Edukacji i Kultury Łowieckiej przy Zarządzie Okręgowym PZŁ w Opolu gościła w Karczmie Zagłoba uczniów i nauczycieli z 6 szkół kształcących na kierunkach gastronomicznych w województwie opolskim na Opolskich Warsztatach Kulinarnych pn. „Kuchnia Myśliwska”.
Uczniowie pod okiem wybitnej szefowej kuchni renomowanej restauracji „Zagłoba”, specjalizującej się w daniach z dziczyzny mogli zapoznać się z dzikim mięsem i przyrządzili steki z jelenia. Warsztaty miały na celu przybliżyć młodzieży kulturę łowiecką w postaci tradycyjnych dań przyrządzanych z darów naszych lasów.
Kolejnym wydarzeniem kulinarnym będzie Konkurs dla tychże uczniów w dniu 30 listopada.
W warsztatach wzięli udział uczniowie wraz z nauczycielami z:
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego ze Strzelec Opolskich,
- Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych z Nysy,
- Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich z Kędzierzyna-Koźla,
- Zespołu Szkół Rolniczych z Prudnika,
- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego z Głubczyc,
- Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 z Opola.
Autor zdjęć: Kol. Adrian GRELA – KŁ nr 4 „Knieja” OPOLE.