Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Kuchnia myśliwska”

W dniu 30 listopada 2022 roku odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Kuchnia myśliwska” w Zespole Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu – Dyrektorem Szkoły jest Pani mgr Ewelina KOWAŚ.  

Cel  konkursu: 

    1. Wdrażanie i kreowanie nowatorskich wartości kulinarnych poprzez bezpośrednie działania z młodzieżą  jako odbiorcą pełnowartościowego produktu jakim jest dziczyzna. 
    2. Rozwijanie uzdolnień twórczych i doskonalenie umiejętności kulinarnych.
    3. Aktywizacja młodzieży w środowiskach szkolnych. 
    4. Zachęcanie uczniów do prezentacji swoich dokonań oraz reprezentowanie swojej szkoły.
    5. Promowanie stylu zdrowego odżywiania. 
    6. Promocja  potraw z dziczyzny, a konkretnie nabywanie umiejętności w przygotowywaniu dań na bazie głównego produktu, którym będzie polędwica.
    7. Konkurs skierowany jest do szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych województwa opolskiego, mających w swoim zakresie nauczania klasy o profilu gastronomicznym.

Konkurs został przeprowadzony w profesjonalnych warunkach. Szkoła wyposażona była w nowoczesną pracownię gastronomiczną i najwyższej jakości sprzęt kuchenny. W wydarzeniu kulinarnym wzięło udział sześć szkół z województwa opolskiego, uczących w swoich placówkach uczniów o profilu gastronomicznym. 

Szkoły biorące udział w wydarzeniu:

  1. Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich z Kędzierzyna-Koźla, opiekun Pan mgr inż. Marcin Żaczek,  uczennice: Jagoda Furman, Wiktoria Rojczyk
  2. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich, opiekun Pani dr Katarzyna Krępa-Stefaniak, uczniowie: Mateusz Gralka, Natalia Ścibor 
  3. Zespół Szkół Zawodowych nr 4 z Opola, opiekun Pani mgr Agnieszka Świczewska-Koss, uczniowie: Julia Lukasek i Karolina Lisowska
  4. Zespół Szkół Rolniczych z Prudnika, opiekun Pani mgr Agnieszka Chudy uczniowie: Milena Niewiadomska i Nikola Jakubowska
  5. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach, opiekun Pani mgr inż. Elżbieta Juszczak uczniowie: Alicja Klag, Lena Sabina
  6. Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie, opiekun Pani mgr Agnieszka Wojtowicz, uczniowie: Zuzanna Prościak, Alexsandra Buczek

 

Młodzież gotowała i przygotowała polędwiczki z daniela w sosie kurkowym w asyście kaszy gryczanej pod bacznym okiem szefa Adama. Dowolność młodym kucharzom pozostawiono w kwestii dekoracji i sposobu podania dania na dwóch jednakowych talerzach. Kucharz, mistrz  w codziennych zmaganiach kulinarnych gotuje w województwie poznańskim i specjalizuje się w zakresie kuchni staropolskiej, co wiemy, że mocnym filarem tej kuchni jest bardzo rozbudowana tradycja myślistwa, opierająca się na mięsach zwierzyny łownej i ptactwa.               

Szef Kuchni przygotował dla uczestników konkursu (młodzieży) niespodziankę w postaci osobiście przygotowanej mieszkanki 12 ziół wyselekcjonowanej podczas wieloletniej pracy w kuchni. Młodzi przyszli kucharze i restauratorzy zabrali ze sobą do domów i szkół po słoiczku ziół szefa. 

Udział uczniów, opiekunów w warsztatach i konkursach kulinarnych z pewnością wzbudzono ciekawość wspaniałą kuchnią myśliwską wśród młodzieży, nauczycieli i zaproszonych gości osób niebędących związanych z łowiectwem. 

Uroczystość swoją obecnością zaszczycili z ramienia Polskiego Związku Łowieckiego: 

  1. Kol. Zdzisław Dzwonnik Członek Naczelnej Rady Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego w Warszawie
  2. Kol. Dominika Bernacka-Adamczyk Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Opolu
  3. Kol. Zdzisław Sadowski Członek Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego w Opolu
  4. Kol. Arkadiusz Hnyluch Członek Zarządu Okręgowego  Polskiego Związku Łowieckiego w Opolu  
  5. Organizator Kol. Iwona Antosz Przewodnicząca Komisji Edukacji i Kultury Łowieckiej przy Zarządzie Okręgowym Polskiego Związku Łowieckiego w Opolu
    Sygnaliści :
  6. Pani Karina Halupczok, Kol. Mariusz Kowalczyk, sygnaliści myśliwscy. 

Wydarzenie uświetnili swoją obecnością Dyrektor Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich z Panią mgr Eweliną Kowaś.

Powiat kędzierzyńsko – kozielski reprezentowała Pani Kierownik Wydziału Oświaty Aurelia Stępień i Wicestarosta Pan Józef Gisman. 

Informacje i wiadomości o kulinarnym wydarzeniu rozeszły się w mediach lokalnych. Miłe słowa na temat organizacji przebiegu wydarzeń (warsztaty i konkurs kulinarny) można przeczytać na stronach internetowych, Instagramie i FB szkół uczestniczących w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia myśliwska”.  

Nie obyło się również bez pamiątkowego zdjęcia uwieczniającego miłe i interesujące spotkanie.

Dziękujemy i do zobaczenia.
„Darz Bór” 

Udostępnij
Twitter
WhatsApp

Aplikacja mobilna

Nasza aplikacja to doskonały towarzysz każdego miłośnika łowiectwa, który pragnie pozostać na bieżąco z najnowszymi treściami związanych stron.

Bądź na bieżąco z newsami 📱