10 grudzień 2024 r. – Wyjątkowe warsztaty „Kuchnia Myśliwska- Las jest najlepszą przyprawą” – „Zajazd Karczma ZAGŁOBA”

Wyjątkowe warsztaty „Kuchnia Myśliwska- Las jest najlepszą przyprawą”

W dniu 10 grudnia 2024 r., w Opolu odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „Las jest najlepszą przyprawą”, które przyciągnęły miłośników kuchni myśliwskiej oraz entuzjastów naturalnych składników. Wydarzenie zorganizowane przez Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Opolu i Komisję Edukacji i Kultury Łowieckiej było częścią inicjatywy promującej kulturę łowiecką oraz edukację kulinarną.

W warsztatach kulinarnych związanych z tematyką kuchni myśliwskiej wzięły udział szkoły ponadpodstawowych, czternastu uczniów z klas gastronomicznych wraz z opiekunami z terenu Opolszczyzny. Były to Zespół Szkół  nr 1 im. Powstańców Śląskich, ul. Skarbowa 2, 47-200 Kędzierzyn-Koźle, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich ul. Powstańców Śląskich 3, 47-100 Strzelce Opolskie, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich ul. Powstańców Śląskich 3, 47-100 Strzelce Opolskie, Zespół Szkół Zawodowych nr 4 ul. Hallera 4, Opole 45-867, Zespół Szkół Rolniczych ul. Kościuszki 76, Prudnik 48-200, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach ul. Niepodległości 2, 48-100 Głubczyce. Spotkanie uświetnili swoją obecnością kol. Paweł Oborski wraz z małżonką Iwoną, restaurator, przedsiębiorca, myśliwy gospodarz obiektu oraz Pani Agnieszka Szczepanik główny specjalista ds. współpracy z jednostkami samorządu terytorialnego w Kuratorium Opolskim.

Warsztaty rozpoczęły się krótkim powitaniem uczestników przez Kol. Iwonę Antosz przewodniczącą Komisji Edukacji i Kultury Łowieckiej ZO PZŁ w Opolu, która podkreśliła znaczenie kuchni myśliwskiej w zachowaniu tradycji oraz zrównoważonego wykorzystania darów lasu. Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w praktycznych zajęciach kulinarnych, przygotowując pod okiem instruktorów swoje potrawy. Część warsztatowa cieszyła się dużym zainteresowaniem, szczególnie wśród osób początkujących, które mogły nauczyć się nowych technik i metod gotowania. Finałem wydarzenia była wspólna degustacja przygotowanych potraw. Atmosfera była serdeczna, a wymiana doświadczeń między uczestnikami i prowadzącymi sprzyjała integracji. Młodzież podczas warsztatów kulinarnych przygotowała, uwzględniając cenne rady i wskazówki Szefa Kuchni restauracji” Zagłoba” następujące potrawy, bitki z jelenia, placki z kapusty kwaszonej i wszystko zostało udekorowane opiekaną brukselką.

Warsztaty zakończyły się sukcesem, zarówno pod względem organizacyjnym, jak i frekwencyjnym. Uczestnicy podkreślali, że wydarzenie pozwoliło im poszerzyć wiedzę o kuchni myśliwskiej, a także zainspirowało do częstszego wykorzystywania lokalnych składników w codziennym gotowaniu. Organizatorzy wyrazili zadowolenie z przebiegu warsztatów oraz zapowiedzieli kolejne inicjatywy promujące kulturę łowiecką i kuchnię inspirowaną naturą.

„Świetna atmosfera i dużo praktycznej wiedzy!”

„Zaskoczyło mnie, jak wiele można zrobić z dziczyzny i leśnych owoców.”

„Czekam na kolejną edycję!”

Warsztaty „Las jest najlepszą przyprawą” pokazały, że las nie tylko inspiruje, ale i smakuje.

Organizatorzy ZO PZŁ w Opolu
Kol. Iwona ANTOSZ – Przewodnicząca Komisji Edukacji i Kultury Łowieckiej przy ZO PZŁ w Opolu
Komisja Edukacji i Kultury łowieckiej przy ZO PZŁ w Opolu

GALERIA:

Udostępnij
Twitter
WhatsApp

Aplikacja mobilna

Nasza aplikacja to doskonały towarzysz każdego miłośnika łowiectwa, który pragnie pozostać na bieżąco z najnowszymi treściami związanych stron.

Bądź na bieżąco z newsami 📱